Vánoční bramborový salát (luxusní)

Vánoční bramborový salát
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    60 minut

Vychlazený bramborový salát k řízkům nebo smaženému kaprovi patří k vánočním tradicím. V Čechách byste našli málokterou rodinu, kde tento salát nepřipravují.

Vánoční bramborový salát připravuje každý po svém. Hlavní surovinou jsou vždy brambory a zelenina, kterou každý volí po svém. Ať už bramborový salát připravujete k Vánocům nebo jen tak, bude vám tato verze určitě chutnat.

Suroviny na luxusní vánoční bramborový salát:

  • 600 g brambor varného typu A
  • 200 g nakládané kořenové zeleniny
  • 5 ks sladkých nakládaných okurek
  • 1 středně velké jablko
  • 1 cibule
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • čerstvá pažitka dle chuti
  • na dochucení: sůl, pepř, lák z okurek

Další suroviny, které můžete použít:

  • nakládaná červená paprika
  • šunka, jemný salám nebo gothaj
  • trocha nakládaných jalapeňos
  • zakysaná smetana, jogurt na zlehčení
  • jarní cibulka

Postup přípravy luxusního bramborového salátu:

  1. Nejprve ze všeho si uvařte brambory. Brambory buďto oloupejte před vařením nebo slupku lehce sloupněte po uvaření. Vařte od studené a osolené vody, tento krok vám pomůže udržet brambory pevnější. Po 20-25 minutách by brambory měly být uvařené.
  2. Vychladlé brambory nakrájejte na požadované kostičky (měly by být stejně velké jako kořenová zelenina) a dejte do mísy. K bramborám přidejte slitou směs kořenové zeleniny na salát, jablko na kostičky (nemusíte loupat), vejce a okurky nadrobno, lžičku cukru a trochu láku z okurek. Cibuli oloupejte a opařte vroucí vodou, aby její chuť nebyla moc šťiplavá a pronikavá. Nakrájejte jí nadrobno a přidejte do směsi zeleniny.
  3. Do základu přidejte majonézu popř. mix majonézy s jogurtem nebo zakysanou smetanou pro zlehčení. Vmíchejte hořčici, nasekanou pažitku a celý salát dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Pro dochucení lze použít ještě trochu láku z okurek nebo hořčici.
  4. Salát nechte vždy alespoň 24 hodin odležet v chladu přikrytý potravinářskou fólií.

Bramborový salát s domácí nakládanou zeleninou

Pokud nechcete používat kupovanou nakládanou zeleninu a chcete si sami upravit poměr surovin, tak můžete podle našeho návodu.

Nálev na zeleninu: černý pepř celý, bobkový list, nové koření celé, ocet, sůl a cukr
Kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel (poměr dle chuti)

Postup na domácí nakládanou zeleninu

Nakrájejte si kořenovou zeleninu na kostky o velikosti zhruba 1×1 cm a dejte je do mísy. Do hrnce s vodou dejte koření na nálev a přiveďte k varu. Jakmile se lák bude vařit, tak jej odstavte a ihned zalijte zeleninu ve sklenici. Po vychladnutí přidejte trochu nakrájených kyselých okurek a mírně podušený mražený nebo čerstvý hrášek.

Chutnal vám luxusní vánoční bramborový salát? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Libor8

      S tím jablkem je fakt dobrje

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.