-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas60 minut
Vychlazený bramborový salát k řízkům nebo smaženému kaprovi patří k vánočním tradicím. V Čechách byste našli málokterou rodinu, kde tento salát nepřipravují.
Vánoční bramborový salát připravuje každý po svém. Hlavní surovinou jsou vždy brambory a zelenina, kterou každý volí po svém. Ať už bramborový salát připravujete k Vánocům nebo jen tak, bude vám tato verze určitě chutnat.
Suroviny na luxusní vánoční bramborový salát:
- 600 g brambor varného typu A
- 200 g nakládané kořenové zeleniny
- 5 ks sladkých nakládaných okurek
- 1 středně velké jablko
- 1 cibule
- 4 lžíce majonézy
- 2 vejce natvrdo
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička cukru
- čerstvá pažitka dle chuti
- na dochucení: sůl, pepř, lák z okurek
Další suroviny, které můžete použít:
- nakládaná červená paprika
- šunka, jemný salám nebo gothaj
- trocha nakládaných jalapeňos
- zakysaná smetana, jogurt na zlehčení
- jarní cibulka
Postup přípravy luxusního bramborového salátu:
- Nejprve ze všeho si uvařte brambory. Brambory buďto oloupejte před vařením nebo slupku lehce sloupněte po uvaření. Vařte od studené a osolené vody, tento krok vám pomůže udržet brambory pevnější. Po 20-25 minutách by brambory měly být uvařené.
- Vychladlé brambory nakrájejte na požadované kostičky (měly by být stejně velké jako kořenová zelenina) a dejte do mísy. K bramborám přidejte slitou směs kořenové zeleniny na salát, jablko na kostičky (nemusíte loupat), vejce a okurky nadrobno, lžičku cukru a trochu láku z okurek. Cibuli oloupejte a opařte vroucí vodou, aby její chuť nebyla moc šťiplavá a pronikavá. Nakrájejte jí nadrobno a přidejte do směsi zeleniny.
- Do základu přidejte majonézu popř. mix majonézy s jogurtem nebo zakysanou smetanou pro zlehčení. Vmíchejte hořčici, nasekanou pažitku a celý salát dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Pro dochucení lze použít ještě trochu láku z okurek nebo hořčici.
- Salát nechte vždy alespoň 24 hodin odležet v chladu přikrytý potravinářskou fólií.
Bramborový salát s domácí nakládanou zeleninou
Pokud nechcete používat kupovanou nakládanou zeleninu a chcete si sami upravit poměr surovin, tak můžete podle našeho návodu.
Nálev na zeleninu: černý pepř celý, bobkový list, nové koření celé, ocet, sůl a cukr
Kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel (poměr dle chuti)
Postup na domácí nakládanou zeleninu
Nakrájejte si kořenovou zeleninu na kostky o velikosti zhruba 1×1 cm a dejte je do mísy. Do hrnce s vodou dejte koření na nálev a přiveďte k varu. Jakmile se lák bude vařit, tak jej odstavte a ihned zalijte zeleninu ve sklenici. Po vychladnutí přidejte trochu nakrájených kyselých okurek a mírně podušený mražený nebo čerstvý hrášek.
Chutnal vám luxusní vánoční bramborový salát? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews